veel Jõuluni

19. dets 2013

Jeesuse sünd



 

Aga nende sealoleku aegu said päevad täis ja Maarja pidi sünnitama. Ta tõi ilmale oma esimese poja ning mähkis ta mähkmetesse ja asetas sõime, sest nende jaoks polnud majas kohta.

 Karjased olid seal paigus õitsil ja valvasid öösel oma karja. Issanda ingel seisatas nende juures ja Issanda kirkus säras nende ümber ja nad kartsid üliväga. Aga ingel ütles neile: «Ärge kartke! Sest vaata, ma kuulutan teile suurt rõõmu, mis saab osaks kogu rahvale, et teile on täna sündinud Taaveti linnas Päästja, kes on Issand Kristus. Ja see on teile tunnustäheks: te leiate lapsukese mähitud ja sõimes magavat.»

Äkitselt olid koos ingliga taevased väed Jumalat kiitmas: «Au olgu Jumalale kõrges ja maa peal rahu, inimestest hea meel!»

Ja sündis, kui inglid olid nende juurest ära läinud taevasse, et karjased ütlesid üksteisele: «Läki nüüd Petlemma, et näha saada seda, mis on sündinud, mis Issand on teatanud meile!»

Ja nad läksid rutates ja leidsid Maarja ja Joosepi ja lapsukese, kes magas sõimes.

 Luuka evangeelium 2:6-16

 

Jõulukuu üheksateistkümnes päev

 
Kolm päeva jõuludeni ja siis ?  AINULT?
Kahjuks jah , ilus ootamise aeg hakkab otsa saama , igast päevast olen tundnud rõõmu. Igast tegemisest samuti.  Piparkoogid kaunistasin ka täna ja panin ilusasse karpi .



 
Tegelikult olen väga! väga! väga! vilets küpsetaja , mul ei meeldi küpsetada kooki, ega leiba, ega saiakesi ega pirukaid ,ega midagi muud ,kus on suhkru jahu ja rasva seos.  Süüa mulle meeldib, aga teha neid mitte . Ka söömisega proovin piiri pidada, sest iga saiake teeb mu elu valusamaks ja raskemaks . Ma ei saa aru- miks selliseid kahjulikke asju üldse tehakse  ja üleüldse välja mõeldi nagu alkohol , suitsud ja shokolaad , miks ei võinud kakao jääda samasuguseks nagu ta puu otsas kasvab ja miks seda segati hiiglama suure koguse suhkruga ... Inimkond ei tea kuidad ennast ära mürgitada ....
Lapsepõlves söödeti mind saiakeste ja pirukatega , ema tegi väga väga häid pirukaid ja  kõik kes vähegi viitsisid tellisid tema tehtud torte , pelmeene, pirukaid .
Tordid olid muidugi oma lehma koore peal tehtud ja omad kanamunad ja muidugi see kalorikogus mis sai sisse söödud . Energiat oli palju  ja tööd pidime ka tegema üsna palju aga ikka jäi üle mis ladestus rasvakihiks ümber kõhu tagumiku ja reite .  Seepärast ei  tahtnud ma õppida küpsetamiskunsti ja olengi  siiani nii ära elanud et ei ole seda eriti vaja läinudki , Nüüd enne jõule muidugi teen pirukad valmis ja  mehele need meeldisid ja muud pole mul vajagi , kui mehel meeldisid siis on Ok .
 
Nojah , just tahtsin minna tegema midagi lõunaks süüa, kui oli uksekell ja kutsuti alla pidulikule jõululõunale . Mida kõike seal polnud , ikka Soome jõulutoidud .. vormiroad: porgandi , kaalika ja kartulivormiroog , tavalised kartulid , karjala praad ,  peedisalat roosa kastmega , tavaline roheline salat kõiksugu lisanditega. heeringatükid ja heeringasalat koos muna ja koorega , lõhet kahte sorti  gravilõhe ja ahjulõhe .  ja sinki  mis on siin A ja O .
 Magustoiduks ploomikissell  vahukoorega
 Mina kõike ei jõudnud maitsta , igast natuke ja taldrik oli juba täis ...
  ja pärast sai kõht ka täis ..
 
Tänased kaardid :
Marelt Viljandis  omatehtud kaart on väga väga südantsoojendav . Mare on tubli kaardimeister , Hea et sain nüüd ka Mare uue aadressi .
 
Ja Pillelt Pärnust  Väga armas minu sõbrannakene Pilleke. Aitäh Teile armsad sõbrad .

 
kingitused  on valmis ..
 
 
küünlaalus..

 
Täna saadeti  elektri pakkuja poolt  kalender ..

 
 
 
Jõulusümbolid
 
Täht – oli teejuhiks kolmele kuningale, kes
kiirustasid vastsündinud Jeesuse juurde.

Ingel – Jumala saadik, kes edastab Tema
sõnumeid.