veel Jõuluni

21. dets 2013

Kontsert kirikus

Käisime Helgiga   meie Hämeenlinna kirikus kuulamas Paula Koivuniemi jõululaule . Minul oli väga hea meel kui Helgi mulle helistas ja küsis, kas ma sooviksin temaga koos minna kontserti kuulama , muidugi mulle see mõte väga meeldis  ja Helgi tuli mulle autoga koju järele ja viis mind kiriku juurde ja siis käis ise parkis auto ja tuli siis kirikusse,  kuna rahvast oli väga palju, siis  ta kohe ei leidnudki mind üles, pidin isegi korra  hüüdma . Väga ilusad laulud ja kena laulja .  Saal oli rahvast täis ja vabasid kohti peaaegu ei näinudki .  Mulle meeldis väga ükks laul mis meenutas lapsepõlve jõulusid ja seda tunnen mis siis tekkis . KUidas sai jõuluvana oodatud ja kuidas isa meile alati sel päeval pani kuuse alla raudtee koos rongiga üles mida me siis vennga lõpmatuseni imetlesime ..
Pärast tõi Helgi mind ilusasti koju ka .Mul on hea meel, et mul on selline hea  Helgi olemas.   Olen nii tänulik ja meel on hea ja jõul võib varsti tulla.
 




 Hämeenlinna suur kuusk 
kiriku vastas .
 

 

Jõulukuu kahekümne esimene päev

 
Talve algus kell 19.11
 
Toomapäev.


Toomapäev - 21. detsember

Toomapäev langeb enam-vähem talvise pööripäevaga kokku ja on päikeseaasta lõpupäev - see on ülioluline kriitiline pöördepunkt.
Toomapäev on oluline kurjade jõudude peletamise, valgusele ja päikesele uue jõu kindlustamise poolest.
Toomapäeval on liikvel surnute hinged, Toomast on peetud paganluseajast säilinud surma(haldja)ks. Vähemalt 17. sajandist alates on kirjalikke andmeid sellest, et Toomas on katku ja igasuguste raskete haiguste patroon. Toomapäeval tapeti pühadeks loomi ja soolati liha. Paadid keerati kummuli ja valati neile anniks õlut.

Oluline oli mustuse ja laiskuse minema saatmine kaltsu- ja õlenukkudena. Toomapäeval liikusid õlut nurudes ringi toomad. Pesti kerisekive ja puhastati majapidamist. Toomapäevast alates suuremaid töid ei tehtud, sest oli alanud jõuluaeg.


kaart on minu armsalt õpetajalt Seijalt .Tema õpetas meile soome keelt kui olin veel kursustel .

see kaart on Marjalt ja Hannult  Hämeenlinnas
Marja vanaema oli olnud vene rahvusest  ja Marja oskab natuke ka vene keelt .


Täna läheme Helgiga Jõulukontserdile Hämeenlinna kirikusse kus esineb ülipopulaarne Paula Koivuniemi

Hämeenlinnan kirkko

pilt siit


klikka
siin on link uuele jõululaulule mida esitab Paula Koivuniemi