veel Jõuluni

11. dets 2015

11. d e t s e m b e r

 Kirikuskäimine kuulub jõulutraditsioonide hulka .  
Lapsena ei kuulunud see meie pere traditsioonide hulka, sest siis lihtsalt ei tohtinudki kirikus käia , mina sellele ei mõelnud ja vastavalt sellele kuidas koolis õpetati ja raamatutest lugesin, et see oli isegi ohtlik (Kadri ja Kasuema raamat näiteks )
 Minul ei olnud ka sellist vanaema, kes minule oleks rääkinud vanade eestlaste jõulutraditsioonidest . Ja jumalast, jah, tõepoolest ei räägitud .
 Kui läksin Tallinnasse õppima siis käisingi esimest korda kirikus ... kuna noored on ikka  sellised et tahavad vastu hakata sellele mida ei lubata siis oli pönev minna jõulude aeg kirikusse kui seda mingil juhul ei lubatud teha ja koolis isegi ähvardati et  kui klähete jõulude aeg kirikusse siis alandatakse teil ühiskonnaõpetuses hinnet ja käitumise hinnet ka .. Oh issand .
Ja meie pinginaabriga muidugi tahtsime omal nahal seda tunda saada ... Meie kohe pidime kirikusse minema jõulude aeg ..  Kiriku ukse ees kohtasime ühiskonnaõpetuse õpetajat aga kuna me olime maskeeritud vanamuttideks (rätikud peas ) nagu kadrisandid siis arvasime, et meid ära ei tunta ... heheh .. imestus oli aga suur, kui meie armas  ühiskonnaõpetuse õpetaja võttis paberi taskust ja pliiatsi ja kirjutas meie nimed üles ... hehehehehe ... me siis keerasime otsa ringi ja kirusime et mikds me just sellesse kirikusse sattusime  - oli ju Tallinnas teisigi kirikuid .. vot siis selle trotsi tagajärjel küilastasime kõiki Tallinnas olevaid kirikuid lihtsalt uudishimust ..
Kui juba abiellusin, siis ka meie pere kirikus ei käinud, kuna mehel polnud ka vastavat kasvatust olnud .ja ega seda siis ka ei tehtudki .. Isegi seda mäletan, kui lapsed olid väikesed, siis muidu oli poes saada veriovorsti ,aga siis kui oli jõulupäev- siis poodidest ( Paala pood  Paalalinnas ) koristati  jõulukaunistused ja kuusk ja verivorstid lettidelt . See ajas naerma mõnes mõttes selline lollus - kes oli siis Viljandis see boss, kes seda käskis teha ( aasta siis oli  kas 80 või 81 .... )
Ikka väga imelik on ju ....  Isegi mäletan seda kuidas  räägiti, et isegi meie lasteaias oli KGB nuhk ..
üks naine kes pidi saama tuusiku   kuhugile väljamaale ei saanudki sellepärast, et  Brezhnevi matuste aeg hakkas naerma tseremoonia aeg, kui terve lasteaiaga pidime seda tekast vahtima kohustuslikult ... Oli tuusik olemas enne seda ja pidi saama Bulgaariasse vist ja pärast enam ei olnud ... Ei kõlvanud sellist inimest saata välismaale ...
         Tegelt praegu on naljakas ,et sellised asju oli, aga siis ei saanud ju millestki aru .. pähe taoti igasugust propagandat ... nagu seda Lenini asja , Lenin oli väga hea   ja kõige parem  inimene üldse maailmas ja me pidime seda programmi järgi lastele  õpetama kohustuslikult ...
Esimest korda üldse kuulsin, et Lenin oli paha oma esimese mehe käest, kes oli hästi kommunismivastane inimene ja vihkas Nõ korda ...ja proovis mulle seda selgeks teha ja ma veel imestasin ,et oh issand kellega ma olen kokku sattunud ... mina olin ju olnud oktoobrilaps, pioneer ja komsomol ja puha ...
 Jaa  nüüd Soomes elades olen ikka iga jõulude aeg käinud kirikus kontserditel, need on väga ilusad ja tore on seal pühakojas istuda ja rahvast on alati palju .. ja laulda on alati tore kaasa neid ilusaid jöululaule ...  muidu ma kirikus ei käi, sest ma ei käi ka kusagil mujal ..  mulle meeldivad pered, kes ka kõik koos sõbralikult jõulude aeg istuvad jõulukirikus ...väga tore traditsioon.

Meie käime mehega alati jõulude aeg surnuaial küünlaid süütamas, seda oleme küll iga aasta teinud ja teeme ka edaspidi, see on meile väga tähtis käik . Isegi kui ma pean sinna komberdama keppide najal . Head jöuluaega !