veel Jõuluni

18. dets 2018

18 d e t s e m b e r


Ei maganud jälle hästi … ma ei saa aru … miks .. eile muidugi jalg valutas ..  täna siis hakkasin kella 4 hommikul tegutsema .. ikka koristada sättida pesta … eriti palju on mul seda jõulusodi mida   vaja kogu aeg sorteerida õigetesse karpidesse tagasi ja et laud ikka tühi püsiks …  No päris tühjaks ta ei saa aga enam vähem korras …
eile tuli kolm kaarti Helilt, Sarilt ja sugulastelt Vantaast …  pilti pole teinud







18 d e t s e m b e r Jõulukombed meilt ja mujalt




Kuidas erinevad rahvused jõule tähistavad?

🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄
Ameeriklaste jaoks seostuvad jõulud jõuluvana ja tema põhjapõtradega, kuuma šokolaadi ja vahukommidega; egiptlaste jaoks seostub jõuludega aga suur pidusööming, ilutulestik, piknikud ja erinevad spordialad. Üle terve maailma tähistatakse jõule järgides kultuurile omaseid traditisoone ning tavasid.
🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅
Prantsusmaa kodudes on alati jõulukuusk, mida tihtipeale dekoreeritakse järgides vanu tavasid – punase paela ja valgete küünaldega. Kui aias on kuusk, kaunistatakse tavaliselt jõulutulekestega ka see.

Sakslastele näiteks meeldib väga jõulude ajal oma kodusid kaunistada. Akendele asetatakse elektriküünlad ja värvilised pildikesed, mis loovad tänavalt vaadates tõelise jõulutunde.

Ungaris on tavaks, et lapsed lähevad jõuluõhtul oma sugulase juurde või kinno, et Jeesus saaks seejärel kuusepuu ning kingitused nende kodudesse toimetada. Kuusele on peale jõuluehete tavaks riputada ka näiteks kuldses paberis šokolaadikomme.

Uus-Meremaal algavad jõulud kingituste avamisega jõuluhommikul, peale mida jäädakse koju, või minnakse külla sööma jõululõunat.

Portugali traditsioonide kohaselt toob jõuluvana kingitused kuuse alla jõuluõhtul. Traditsiooniliseks jõuluroaks on aga keedetud kartulid tursaga.

 Kuna USA-s elab väga palju erinevatest rahvustest inimesi, on seal ka palju jõuludega seotud traditsioone. Üsna levinud tavaks on aga see, et jõuluõhtul riputatakse kaminale iga pereliikme jõulusokike ning järgmisel hommikul on sokikestes kingitused. Suuremad kingitused asetatakse jõulupuu alla. Lapsed peavad aga õhtul jätma jõuluvanale küpsiseid ja Rudolfi jaoks ka porgandi (Brasiilia jõulutavad on USA omadega üsnagi sarnased).

Rumeenias seevastu süüakse jõuluõhtul ja ka järgmise päeva lõunaks kapsarulle. Seda nimelt seetõttu, et kapsarullid on kõige paremad teisel või kolmandal päeval peale nende küpsetamist, mis tähendab seda, et perenaised saavad jõulupäeval tegeleda näiteks hoopis dekoreerimisega. 25. detsembril läheb kogu pere tavakohaselt kirikusse.

 Kuna Hiina elanikkonnast on vaid 1% kristlased, siis teavad enamus inimesi jõuludest üsna vähe. Seetõttu tähistatakse Hiinas jõule enamasti vaid suurlinnades nagu näiteks Shanghai (mõned inimesed ei ole Hinnas jõuludest isegi kuulnud!).

Etioopia jõulutradistioonide hulka kuulub aga hoopiski jõuluõhtul paastumine (ei sööda mitte midagi).

 Olenemata erinevatest tavadest, võib jõule pidada siiski ülemaailmseks traditsiooniks, mil inimesed veedavad aega oma pereringis, tegelevad heategevusega ning teevad üksteisele kas suuremaid või väiksemaid kingitusi.

Autor: Kristiine Saat