veel Jõuluni

25. dets 2020

25 detsembri mõtted

 No nii, nüüd siis ongi  see suur Püha  see   Joulupüha veedetud ja  aeg on kokkuvõtteid teha eelnenud aastast  Ma veel täna ei ole valmis tegema. Mehega küll arutasime seda aastat, aga  vaja veel veidi mõtlemisaega .. 

    Minu tähelepanekud ütlevad, et  tegelikult on see  jõulde ootamise aeg  palju huvitavam kui see püha ise  See tunne kui esimest korda   võtad välja jõulutuled ja lambid ja laternad, süütad esimesed küünlad. Hakkad mõtlema kaartide  saatmise peale .. 

   See on  kõik nii  põnev ja kui siis esimesel advendil süütad essimese küünla ja mõtled, et  nii kaua veel aega jõuludeni .  Mõned varuvad aastaringselt kingitusi ja  siis pakivad, teised jätavad viimasele minutile  ja siis kiirustades  viskavad poes oma ostukorvi shokolaadkommikarbi või shokolaadi ( se ju kõige lihtsam kink.)

 Siis  aga hakkad otsima jõulukardinaid .. 

Need on vaja pesta või loputada, et ikka värskem oleks ja siis triikida.  Ette ei jaksa ise panna ja pead otsima m noorema ja tervema sõbranna, kes aitab üles panna.   Kui sõbrannal on ka  virk tütar siis tema ka aitab .. nii nagu minul see aasta juhtuski ...   Lubasin küll iseendale,  et järgmine aasta enam kardinaid ei vaheta .   Ja siis iga järgmine aasta see lubadus ununeb  . Kui kardinad vahetatud siis   tuleb  kastid jõuluasjadega   kamorka ülemistelt riiulitelt alla saada ja otsida sealt  asju mida vaja siis paigutada igale poole kus on ruumi ...   ja kui ruumi pole siis teha seda ruumi korjates suveasju vähemaks . 

 Kaartide valmistamine on omaette teema ..  Siis on kogu tuba täis paberitükke,  meisterdamisvahendeid  pintsleid ja liimi ja  liimipüstoleid ja    paelasid ..  ja muud kraami ..  Seda koristamist siis  jälle ..  See lõpeb siis kuskil pooles detsembris ära, kui kaardid on teele saadetud .. 

 Söögitegemine  ei ole suur probleem kui oleme kahekesi aga kui on oodata veel kedagi siis üks suur murekoht ...     Ei ole kunagi osanud teha  süüa . Ei ole õppinud ka .. Olen  saanud nii hakkama et minule kõlbab tavaline toit ja mingeid hõrgutisi ma ei tee ..   Kahe käe sõrmedel võib kokku lugeda milliseid sööke ma olen üldse teinud ..  Ja selliseid mida pole kunagi proovinudki teha - need on ülejäänud kõik.  Imetlen sõbrannasid kes oskavad teha kõiki sööke ja katavad imelisi laudu .. 

 Jõululauda on Soomes lihtsam katta kui Eestis . 

Siin on   sink 

kas juba valmis kujul 
või siis toores ja teed ise ahjus valmis  .
 ja  jõuluvormiroad mida tehakse ka kaua aega enne jõule valmis ja pannakse sügavkülma ootama ja siis jõulude aeg võetakse välja ja soojendatakse üles . Kes   ei viitsi teha saab osta ka poest valmis kujul  ja nii väikese pakendi et  üheks õhtuks aitab ühest pakendist . 


Kui soovid- siis saab ka suuremaid pakendeid kui on suur pere. Ja  vormiroad on kõige kõige tähtsam jõulutoit , sink ka muidugi ..  Ja seda süüakse palju . Tänapäeval küll   vähem, sest veganeid on kerkinud nagu seeni metsas ..  
  Ka kala peab olema igas variandis ja  kindlasti rosolje  .. heeringaga . 
Ega muud nänni  polegi vaja . Sest keegi ei jõua süüa midagi muud ..  Kalasid on ka saada köik valmis kujul nii et perenaine kes on ka töölkäiv inimene saab laua  katta paarikümne minutiga , lihtsalt avab pakid ja laob kõik taldrikutele .. ja soojendab need vormiroad ahjus ..  
 



 Nii et söögiga oleme siis ühel pool .. 

 Saunas peab käima ja kirikus ka jõululaule kuulamas , aga seda mitte nüüdsel ajal  kui see korona kimbutab ja hirmutab .  Surnuaial peab ka ära käima , mina ei käi enam seal ka  ja panen emale ja isale küünla rõdu serva peale ja lehvitan et nad teaksid et mul on kõik ok ... Et olen veel elus ..... 

 Ja  nii see aeg kiiresti möödubki  et käid poes ja ostad ühte ja teist ja  koristad igapäev natuke midagi ja  ongi jõulud käes .. 

 Istud oma ilusas  elamises. ilusa laua taga oma armsa mehega või siis külalistega  . Rõõmsalt sööd kõhu täis ja veeretad ennast teleka ette  leiba luusse laskma, või siis  seda sinki ja salatit ... Eesti inimene loe hapukapsast ja pekiliha ja verivorsti ... ja ongi lõbu läbi . Esmaspäevast  tööle ja siis paari päeva pärast uus aasta  mida mitte keegi ei tähista siin Soomes  ainuke asi mis  reedab et on uus aasta tulemas on rakettide paugutamine .. ja  muidugi kui on vene peresid siis nemad ka tähistavad ... 

Ilusat aastavahetust