Jõulud ja aastavahetus
Jõululeiva kõrval valmistati ka eriline
pätsike ehk nn jõuluorikas, küpsetati ka mõne muu looma kujuga leibu, mõnikord
torgati jõululeiba viljakõrsi või jäeti auk küünla jaoks. Erilist jõulupätsi hoiti
kogu pühade aja laual ja seejärel aidas või sahvris karjalaskepäevaks.
Valmistati veel sepikut ja saia. 18. sajandi lõpust, 19. sajandist kuuluvad
jõulude juurde piparkoogid, mida osteti, hiljem aga valmistati ka ise. Neid
vormiti klaasi, noa, vahel ka isetehtud vormidega.
Jõululeibade ahjust väljavõtmisel jälgiti, kas
koorik on lahti või lõhki küpsenud või leib ilus. Kõik rikked märkisid, et
perest on keegi lahkumas.
Tänaste jõulutoitude loetelu on lõpmata
pikk ja algab muidugi seaprae, hapukapsaste ja kartulitega, mille juurde kuulub
kõrvitsa- või pohlasalat. Aga ka pasteet, verivorstid, sült, lihatarretised,
sink, soolaheeringas või ka heeringarullid, täidetud munad, rosolje või
kartulisalat, saiakesed, kringel, tort, kompott. Kindlasti on laual õunad,
pähklid, eksootilised puuviljad (peamiselt mandariinid või apelsinid), aga ka
kommi ja präänikuid. Erilise staatuse on säilitanud piparkoogid, mida ostetakse
poest ja valmistatakse ise. Tänapäeval on võimalik valida erinevate vormide
vahel, samuti on valida, kas teha suhkruvõõbad ise või osta poest.
Jookideks morss ja mahlad, õlu, vahuvein,
viimasel paaril aastakümnel ka glögi. Kuna maitsvat õlut on tänapäeval laias
valikus poest saada, siis suurte jõuluõllelaaride valmistamine, mis oli
tavaline veel 1980. aastatel, on jäänud märgatavalt vähemaks. 20. sajandil olid
eriti kuulsad Saaremaa ja Hiiumaa murdjad koduõlled, millele kanguse tõstmiseks
ja pähehakkamiseks mõndagi hulka segati. Enamasti oli sekkapandav õllemeistri
saladus.
Vanal ajal visati jõulukahja õlgedele,
saunakerisele, kaevu, ja loomadele. Lääne-Eestis ja saartel käisid mehed õlut
otsides, lauldes ja juteldes ringi veebruari alguseni.
Allikas:
folklore.ee
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar