veel Jõuluni

11. dets 2016

11. d e t s e m b e r


                                                                      kolmas advent


  Täna Prillitoosis  julgustas Raivo Vokk  meid sööma nagu soomlased - rohkem ahjus küpsetatud  vormiroogasid ... Jah Soomlaste  hõrgutised jõulude ajal on kõiksugu  vormid .

Minu lemmik on pargandivorm ja  kartulivorm. aga ei   meeldi  kaalikavormi, ega maksavormi . Aga kirjutan teile ühe hõrgu retsepti mida võite proovida , nimelt Bataadi- peedi ahjuvorm  ja teiseks  Peedi -aurajuustuvormiroog ..  Homme kirjutan

Toidutarest leidsin aga sellise retsepti,
aga seal polnud aura juust 
Juustune peedivorm
Koostis- ja maitseained 
900 g peeti

1 tk Sibul 
3 dl Riivjuust
1 spl Hakitud tüümian 
Muskaat,
   3 dl Kohvikoor 10%
Või määrimiseks
LISANDIKS 1 dl Hapukoor  1 spl Mädarõigas   Suhkur,   Sool,

koos pikantse mädarõikakastmega sobib nii iseseisvaks roaks kui ka liha-kala kõrvaseks. Valmistusaeg: üle 60 min
15 minutit + 1 tund 25 minutit ahjus
1. Koori peedid ja lõika hästi õhukesteks viiludeks. Koori sibul ja viiluta samuti.
 2. Pane veerand peedilõikudest võiga määritud ahjuvormi, raputa peale neljandik riivjuustust ja sibulast. Raputa peale hakitud tüümiani ja muskaati.
 3. Maitsesta soola ja pipraga. Lao samuti veel 3 kihti. Kalla vormi kohvikoor. Kata vorm fooliumiga ja küpseta 200-kraadises ahjus 1 tund 15 minutit.
 4. Võta foolium ära ja raputa peale ülejäänud riivjuust. Küpseta veel 10 minutit. Klopi hapukoore hulka mädarõigas, maitsesta soola ja suhkruga. Serveeri vormi juurde.


ja siin   soomlaste retsept
tõlkinud mina ise
BATAADI PUNAPEEDI AHJUVORMIROOG

 Ained   400g toorest punapeeti

600g bataati
200g punasibulat
¼  tl soola ¼ jahvat. pipart
150g Aura riivitud juustu
2 dl vahukoort
Pinnale :riivsaia

 Koori punapeedid ,lõika tükkideks ja pane keema (kiirkeedupotti kui võimalik ) vähese veega, nii umbes 15 minpärast koori  bataadid ja sibul ja löika tükkideks   ja pane keema . Kui kõik on keedetud pehmeks siis kalla vesi ära ja  peenesta nuimikseriga , lisa sool pipar  riivitud juust ja koor ja sega korralikult  Pane segu  ahjuvormi ja küpseta  alumisel restil 100 kraadi juures  50-60 min , kata fooliumiga ja anna natuke aega olla ahjus valmimas …   

Bataati punajuurivuokka


Kommentaare ei ole: